Equalizer

  1. Αρχική
  2. ΑΡΘΡΑ
  3. DSP PC TOOL
  4. Equalizer
  • Κωδικός Προϊόντος: Equalizer
  • Διαθεσιμότητα: 2-3 Ημέρες
  • Η σωστή αντιστοίχση συχνοτήτων σε κάθε ομάδα ηχείων

Ο ισοσταθμιστής

Ένα Equalizer μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την τονικότητα ενός στερεοφωνικού συστήματος αυτοκινήτου. Ο στόχος ενός σωστά προσαρμοσμένου EQ θα πρέπει να είναι μια ομαλή συνολική απόκριση συχνότητας.
 

Χαρακτηριστικά του ισοσταθμιστή

1. Ο γραφικός ισοσταθμιστής 1/3 οκτάβας

Όλες οι συσκευές διαθέτουν 30 ρυθμιστικά σε βήματα 1/3 οκτάβας μεταξύ 25 Hz και 20 kHz για κάθε μεμονωμένο κανάλι. Εκτός απο τους  PP 62DSP / PP 82DSP των οποίων τα κανάλια Ε έως Η του  έχουν μόνο 15 χειριστήρια σε βήματα 2/3 οκτάβας μεταξύ 25 Hz και 16 kHz. Κάθε ζώνη του ισοσταθμιστή επιτρέπει μέγιστη ενίσχυση «+6 dB» και μέγιστη περικοπή «-15 dB». Αυτό το ασύμμετρο εύρος ρύθμισης επιλέχθηκε επίτηδες, καθώς πολύ σπάνια απαιτούνται ενισχύσεις άνω των "+6 dB". Κάθε ισχυρή βύθιση μικρού εύρους που μετράται στην απόκριση συχνότητας συνήθως προκύπτει από μια ακύρωση που προκαλείται από μια μετατόπιση φάσης. Ένας ισοσταθμιστής συνήθως δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό, ή μόνο πολύ ανεπαρκώς, ακόμη και αν ήταν δυνατές μεγαλύτερες ενισχύσεις. Η εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε στην εξάλειψη των κορυφών στην απόκριση συχνότητας.

Η ανθρώπινη ακοή αντιδρά πολύ πιο ευαίσθητα σε κορυφές μικρού εύρους παρά σε αντίστοιχες βυθίσεις.

 

2. Η ανάλυση των ρυθμιστικών EQ

Είναι δυνατή η αλλαγή της ανάλυσης των ρυθμιστικών της ζώνης EQ. 

Από προεπιλογή, η ανάλυση έχει οριστεί σε βήματα "0,25 dB". Ωστόσο, αυτή η τιμή μπορεί να αλλάξει σε βήματα "0,5 dB" ή "1 dB" στο μενού DCM. Στην πράξη, μια ανάλυση βημάτων «1 dB» είναι απολύτως επαρκής. Είναι σημαντικό να ορίσετε την ανάλυση των ρυθμιστικών EQ πριν χρησιμοποιήσετε τον ισοσταθμιστή. Εάν το κάνετε αργότερα, οι ρυθμίσεις σας ενδέχεται να τροποποιηθούν.

 

3. Η δυνατότητα "Fine EQ".

Αν και ο ισοσταθμιστής έρχεται ήδη με πολύ πρακτική ανάλυση σε βήματα 1/3 οκτάβας, μπορεί να επιλεγεί μια "λεπτή ρύθμιση" για κάθε ζώνη, εάν απαιτείται υψηλότερη ανάλυση. Η λειτουργία "Fine EQ" σάς επιτρέπει να αλλάζετε την κεντρική συχνότητα και τον παράγοντα Q με μικρά βήματα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ με το ποντίκι του υπολογιστή σας στην επιθυμητή ζώνη EQ, η οποία στη συνέχεια επισημαίνεται με γκρι. Η κεντρική συχνότητα μπορεί τώρα να αυξηθεί κατά μέγιστο 1/12 οκτάβα ή να μειωθεί κατά μέγιστο 1/6 οκτάβα σε βήματα 1/24 οκτάβας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η επικάλυψη δύο γειτονικών ζωνών EQ.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:
Η κεντρική συχνότητα της ζώνης 1 kHz μπορεί να αυξηθεί έως και 1.150 Hz. Η γειτονική ζώνη «1,25 kHz» μπορεί να μειωθεί στα 1.175 Hz. Επομένως, δεν είναι δυνατή η προσαρμογή δύο ζωνών EQ στην ίδια κεντρική συχνότητα.

Το στοιχείο ελέγχου "Q" επηρεάζει το εύρος ζώνης μιας ενίσχυσης ή περικοπής. Ένας μικρός παράγοντας Q έχει αποτέλεσμα σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, ενώ ένας υψηλός συντελεστής Q επιτρέπει την εξάλειψη ελαττωμάτων στενής ζώνης στην απόκριση συχνότητας. Ο παράγοντας Q μπορεί να ποικίλει από 0,5 έως 15 σε 0,1 βήματα. Το εφέ φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Qfaktor

 

4. Η συνάρτηση “Parametric EQ

Η λειτουργία "Parametric EQ" είναι παρόμοια με τη λειτουργία "Fine EQ", αλλά επιτρέπει ακόμη πιο εκτεταμένες επιλογές ρύθμισης. Κάθε ζώνη EQ μπορεί να αλλάξει σε αυτήν τη λειτουργία ξεχωριστά. Μόλις το κάνετε αυτό, η συχνότητα εμφανίζεται με μπλε αριθμούς αντί για λευκό κάτω από το αντίστοιχο ρυθμιστικό.

Το "Parametric EQ" σάς επιτρέπει να αλλάξετε την κεντρική συχνότητα σε εξαιρετικά μικρά βήματα 1 Hz - αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους πάνω/κάτω στο πληκτρολόγιό σας. Είναι ακόμη δυνατό να εισαγάγετε τη συχνότητα απευθείας - απλώς κάντε κλικ στους αριθμούς και πληκτρολογήστε την επιθυμητή τιμή. Σε αντίθεση με το "Fine EQ", δεν υπάρχει όριο στην κεντρική συχνότητα, εφόσον εισάγετε τιμές μεταξύ 10 Hz και 24.000 Hz για συσκευές με ρυθμό δειγματοληψίας 48 kHz (ή 10 Hz έως 48.000 Hz για συσκευές με 96 kHz ρυθμός δειγματοληψίας / 10 Hz έως 96,000) Hz για συσκευές με ρυθμό δειγματοληψίας 192 kHz).

Σημαντικό: Αποφύγετε να έχετε ίδιες κεντρικές συχνότητες για πολλές ζώνες, εάν θέλετε να ενισχύσετε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Το παράδειγμα δείχνει τι συμβαίνει όταν τέσσερις ζώνες με την ίδια κεντρική συχνότητα ρυθμίζονται για μέγιστη ώθηση. Τέτοιες ρυθμίσεις οδηγούν σχεδόν αυτόματα σε ψηφιακό κλιπάρισμα , το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα ηχεία σας σε δευτερόλεπτα!

1FHLmfSLj2na3H
 

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σωστό να επιλέγετε την ίδια κεντρική συχνότητα για περισσότερα από ένα φίλτρα, εάν ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων πρέπει να χαμηλώσει. Αυτό μπορεί π.χ. να είναι απαραίτητο εάν μια μεμονωμένη ζώνη EQ δεν επαρκεί για την εξάλειψη μιας κορυφής στην απόκριση συχνότητας.
 
2KHjbkYMtdQtSl


Αυτό μπορεί να συμβαίνει με προβλήματα συντονισμού στενής εύρους μεγαφώνων ή απο κραδασμούς των ταπετσαριών. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ακραίο παράδειγμα στο οποίο τέσσερις ζώνες EQ προσαρμόστηκαν σε κεντρική συχνότητα 1 kHz με συντελεστή Q 15 και περικοπή -15 dB η κάθε μία. Το αποτέλεσμα είναι μια πτώση -60 dB στην απόκριση συχνότητας.

 

5. Η λειτουργία "Shelf EQ"

Η πρώτη ζώνη EQ (25 Hz) και η τελευταία ζώνη EQ (20 kHz) επιτρέπουν μια επιπλέον δυνατότητα, τη λεγόμενη λειτουργία "Shelf EQ". Η πρώτη ζώνη EQ λειτουργεί ως φίλτρο Low shelf, ενώ η τελευταία ζώνη EQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο High Shelf.

Μόλις ορίσετε τη χαμηλότερη ή την υψηλότερη ζώνη EQ ως EQ shelf , η ένδειξη συχνότητας κάτω από το αντίστοιχο ρυθμιστικό εμφανίζεται με πράσινο χρώμα αντί για λευκό. Tα Shelf EQs χρησιμοποιούνται συνήθως όταν πρόκειται να ενισχυθεί ή να μειωθεί ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων στο εύρος χαμηλής ή υψηλής συχνότητας. Τα χειριστήρια ήχου στα ραδιόφωνα αυτοκινήτου σχεδιάζονται συνήθως ως "EQ's shelf". Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα φίλτρου υψηλού ραφιού με γωνιακή συχνότητα 5.000 Hz, συντελεστή Q 0,5 και διάφορες ρυθμίσεις έντασης:
 
3bvRh58EHDGb76


Το επόμενο γραφικό δείχνει το ίδιο φίλτρο υψηλού ραφιού, αλλά εδώ με σταθερό συντελεστή Q 0,5, κοπή -10 dB και διαφορετικές γωνιακές συχνότητες.
 
4eiSqklYLi4dIh


Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίδραση διαφόρων παραγόντων Q με σταθερή συχνότητα κοπής και γωνίας.

5
 

Προειδοποίηση: Προσέχετε πάντα τη γραμμή στάθμης για το αντίστοιχο κανάλι όταν ενισχύετε σημαντικά πολλές μπάντες στον ισοσταθμιστή. Η μπάρα δεν πρέπει ποτέ να μετακινηθεί στην κόκκινη περιοχή, διαφορετικά θα προκύψει ψηφιακό κλιπάρισμα και συνεπώς μεγάλη παραμόρφωση.

 

6. Η λειτουργία "Allpass EQ"

Ένα all-pass είναι ένα φίλτρο που δεν επηρεάζει την απόκριση πλάτους του αντίστοιχου καναλιού, αλλά επηρεάζει μόνο την απόκριση φάσης του.

Το all-pass EQ χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει τυχόν διαφορές φάσης μεταξύ δύο καναλιών. Αυτό μπορεί π.χ. να είναι απαραίτητο σε ένα πλήρως ενεργό σύστημα εάν οι αποκρίσεις ακουστικής φάσης του midrange  και του tweeter δεν ταιριάζουν απόλυτα στην περιοχή crossing  και, κατά συνέπεια, σε κακo overlapping. Ένα all-pass φίλτρο δεν πρέπει να συγχέεται με τη λειτουργία καθυστέρησης, ακόμα κι αν ένα all-pass φίλτρο προκαλεί επίσης καθυστέρηση του σήματος. Ωστόσο, το μέγεθος της καθυστέρησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα και τον παράγοντα Q του φίλτρου all-pass. Με τη χρονική ευθυγράμμιση, οποιαδήποτε προσαρμοσμένη καθυστέρηση είναι ανεξάρτητη από τη συχνότητα.

Ακολουθεί η τυπική απόκριση πλάτους και φάσης ενός φίλτρου πρώτης τάξης με γωνιακή συχνότητα 1.000 Hz:

6
 

Το γραφικό δείχνει ότι το πλάτος είναι σταθερό σε όλο το εύρος συχνοτήτων, ενώ η φάση μετατοπίζεται από 0 σε -180 μοίρες. Στη ρυθμισμένη συχνότητα γωνίας, η μετατόπιση φάσης είναι ακριβώς -90°.

Αν αντιστρέψετε το φίλτρο all-pass , η φάση μετατοπίζεται από 180 ° σε 0 °, οπότε η μετατόπιση φάσης στη ρυθμισμένη γωνιακή συχνότητα είναι τότε + 90 °:

7 

Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέξετε φίλτρο all -pass 2ης τάξης, δημιουργεί μετατόπιση φάσης από 0 σε -360 μοίρες. Με την καθορισμένη γωνιακή συχνότητα, η μετατόπιση φάσης είναι ακριβώς -180 °. Δεδομένου ότι το γράφημα στο DSP PC -Tool μπορεί να δείξει μόνο το εύρος από -180 ° έως + 180 °, η φάση "αναποδογυρίζει" ακριβώς σε αυτήν τη γωνιακή συχνότητα.


8 

Η τυπική απόκριση φάσης ενός all-pass φίλτρου 2ης τάξης είναι πιο ξεκάθαρη όταν είναι ανεστραμμένο. Τώρα η φάση μετατοπίζεται από + 180 ° σε -180 ° (εδώ επίσης μια συνολική μετατόπιση 360 °), οπότε η μετατόπιση φάσης στην καθορισμένη γωνιακή συχνότητα είναι τότε 0 °:


9 

Ένα all-pass φίλτρο 2ης τάξης προσφέρει μια δεύτερη παράμετρο, τον παράγοντα Q. Όσο υψηλότερο επιλέγετε τον παράγοντα Q, τόσο πιο στενό θα είναι το εύρος συχνοτήτων στο οποίο η φάση μετατοπίζεται κατά 360°. Το ακόλουθο παράδειγμα δείχνει μια γωνιακή συχνότητα 1.000 Hz και έναν παράγοντα Q μόνο 0,3 και μια αντίστοιχα ομαλή μετάβαση φάσης: 
 
10


Το ίδιο φίλτρο all-pass συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά με συντελεστή Q 3,0. Η μετατόπιση φάσης γίνεται εδώ μάλλον απότομα σε ένα στενό εύρος συχνοτήτων:
 
11


Ο μέγιστος παράγοντας Q που μπορείτε να ορίσετε εξαρτάται από την επιλεγμένη γωνιακή συχνότητα. Τα φίλτρα all-pass με υψηλό συντελεστή Q τείνουν σε αστάθειες ("ταλαντώσεις") και αυτή η τάση αυξάνεται σημαντικά καθώς μειώνεται η γωνιακή συχνότητα. Σε γωνιακή συχνότητα 50 Hz, ο μέγιστος συντελεστής Q περιορίζεται, για παράδειγμα, στο 1,5.

Σημαντική συμβουλή: Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τον παράγοντα Q ενός all-pass. Σπάνια χρησιμοποιούνται τιμές υψηλότερες από 1,5. Η ανθρώπινη ακοή είναι σχετικά μη ευαίσθητη σε «σταδιακές» μετατοπίσεις φάσης, όπως αυτές που παράγονται από ένα all-pass με συντελεστή Q 0,3. Εάν, από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν μεγάλες μετατοπίσεις φάσης σε ένα στενό εύρος συχνοτήτων, η ακοή αντιδρά πολύ ευαίσθητα.

 

7. Η δυνατότητα "Bypass" του ισοσταθμιστή

Για μια γρήγορη σύγκριση ήχου "με και χωρίς EQ", ο ισοσταθμιστής μπορεί εύκολα να απενεργοποιηθεί. Για να το κάνετε αυτό, απλώς κάντε κλικ στο κουμπί "BYP":

12

 

8. Η δυνατότητα "Επαναφορά" του ισοσταθμιστή

Εάν θέλετε να ρυθμίσετε όλα τα ρυθμιστικά ενός καναλιού στη θέση "0 dB", απλά πατήστε το κουμπί "RST":

13
 
 
Για να μην συμβεί αυτό κατά λάθος, πρέπει επίσης να επιβεβαιώσετε την καταχώρισή σας ξανά στην αναδυόμενη οθόνη:

14

 

9. Κλιμάκωση του γραφήματος EG

Για καλύτερη επισκόπηση, είναι δυνατή η αλλαγή των περιοχών εμφάνισης του γραφήματος EQ. 

15
 

Κάθετη κλιμάκωση

Από προεπιλογή, εμφανίζεται ένα εύρος από -25 dB έως 10 dB. Κάνοντας κλικ στο κουμπί κατακόρυφης κλιμάκωσης αλλάζει το εύρος του άξονα Υ σε -35 dB έως 20 dB.
 
16  Ενεργή κανονική προβολή οθόνης, ένα κλικ σε αυτό το κουμπί μεταβαίνει στο εκτεταμένο εύρος

17  προβολής Ενεργή εκτεταμένη προβολή οθόνης. ένα κλικ σε αυτό το κουμπί αλλάζει σε κανονικό εύρος οθόνης


Οριζόντια κλίμακα

Για συσκευές με υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας από 48 kHz, η κλίμακα του άξονα x μπορεί να αλλάξει. Αυτό αλλάζει από ένα εύρος 25 Hz έως 20 kHz στην προβολή από 10 Hz έως το ήμισυ του ρυθμού δειγματοληψίας («συχνότητα Nyquist») της συσκευής.

18  Ενεργή κανονική προβολή οθόνης, ένα κλικ σε αυτό το κουμπί μεταβαίνει στο εκτεταμένο εύρος
 
19  προβολής Ενεργή εκτεταμένη προβολή οθόνης. ένα κλικ σε αυτό το κουμπί μεταβαίνει στο κανονικό εύρος εμφάνισης

 

10. Επιλογή της εμφάνισης γραφήματος

Για καλύτερη οπτικοποίηση των ρυθμίσεων μεταξύ καναλιών, μπορείτε να επιλέξετε στο μενού στα δεξιά του γραφήματος EQ ποιες καμπύλες πλάτους ή φάσης των μεμονωμένων καναλιών θα πρέπει να εμφανίζονται ως επικάλυψη.
   
20


Εάν το "A" εμφανίζεται με λευκό, η εμφάνιση της καμπύλης πλάτους είναι ενεργή όσο είναι επιλεγμένο το τρέχον κανάλι. Ωστόσο, εάν θέλετε να εμφανίζονται μόνιμα μεμονωμένα κανάλια, κάντε απλώς κλικ στο "A" ή "P" του αντίστοιχου καναλιού.

21 


Εάν το "A" εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα, η εμφάνιση του αντίστοιχου γραφήματος είναι μόνιμα ενεργοποιημένη.
Για να εμφανιστούν όλα τα μόνιμα εμφανιζόμενα κανάλια (κόκκινο) ως ηλεκτρικό άθροισμα, πρέπει να ενεργοποιηθεί το "A" στο "Sum".
 
22


Σημείωση:Ο άξονας y εμφανίζεται λογαριθμικά, πράγμα που σημαίνει ότι π.χ. το άθροισμα δύο σημάτων, το καθένα με επίπεδο 0 dB, αθροίζεται σε +6 dB.

Εάν έχει ενεργοποιηθεί το "Allpass Control" στο μενού DCM, η καμπύλη φάσης του καναλιού μπορεί να εμφανίζεται μόνιμα κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο "P".
 
23


Το σύμβολο ενός μικρού ηχείου,  παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα «κατάσταση Mute» του αντίστοιχου καναλιού. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο εικονίδιο για σίγαση / σίγαση ενός καναλιού.

Equalizer DSP PC TOOL

Ετικέτες: Equalizer, DSP, TOOL